Kjøp av digitale annonseformater er i konstant utvikling, og majoriteten av annonsørene kjøper fortsatt annonser på en gammel og liten effektiv måte. Dårlige annonsekjøp har resultert i at vi har kortere hukommelse enn «gullfisker», når det kommer til å huske digitale annonser, og vi ser en stadig økt bruk av Ad Block.
Ifølge emarketer ble 62 % av den totale mediespenden i US brukt på tradisjonelle medier, og bildet vil ikke se så annerledes ut for det norske markedet. Av disse annonsekronene var det TV med 36 %, print med 13 % og radio med 7 % som utgjorde de tre største kanalene (utgjør totalt 56 %).
Utfordringen med disse plattformene er at vi ikke kan:
Annonsøren påløper seg en stor risiko ved å punge ut store beløper på annonser han/hun ikke kan kontrollere, eller måle effekten av.
Som en digital erstatning for de tradisjonelle mediene, flytter annonsører annonsebudsjettene over på programmatiske fastpris-plasseringer, som lokale aviser, VG, DN og andre nettsteder som Finn.no. Vi har med andre ord kun flyttet pengene våre over fra en fastpris-plattform til en annen.
Digitale bannerannonser løser problemet med sporing av visninger, og annonseklikk, men vil begrense seg når det kommer til å dynamisk teste ulike budskap i bannerne og stoppe annonseringen hvis ikke resultatene tilsier det. Samtidig har dessverre Shibsted og andre norske plattformer ikke den samme basen (som eksempelvis Google og Facebook) med målretninger som annonsører kan benytte seg av. Dette resulterer ofte i mindre relevante annonser og dyrere annonsevisninger med tanke på å treffe riktig publikum.
Det skjer ofte at jeg får spørsmål om hvordan man kan øke rekkevidden til annonser som målrettes mot et lite og effektivt publikum, fordi annonsøren ikke klarer å bruke opp alle pengene som er satt av i budsjett den måneden! Dette ender som regel med en enorm pengesløsing, hvor man starter å pushe reklame mot personer som ikke er interessert i produktet og markedsføre med en for høy frekvens, bare for å ”bli kvitt” de siste kronene på budsjettene.
Ikke bare bruker selskapet opp pengene sine, men det kan også ha en negativ istedenfor positiv effekt på merkevaren, ettersom man presser irrelevant reklame opp i ansiktet på forbrukerne.
Utviklingen i annonseringen gir oss muligheten til å ha dynamiske budsjetter, hvor vi ikke skriver i sten hvor mye penger vi skal bruke per måned, men styrer dette basert på en direkte ROI fra annonseringen. På denne måten kan vi bruke pengene på en mer fornuftig måte! Det gir ingen mening at vi skal stoppe annonseringen når resultatene er gode, eller pushe ut mer annonser når målgruppene ikke lenger engasjerer seg med budskapet.
Vi går i en retning hvor du som annonsør sitter med full makt over dine egne annonser og budsjetter. Vi ser dette spesielt godt i performance marketing-kanaler som Google og Facebook, hvor selskapene selv administrerer alle kampanjene. Et dynamisk annonseformat er når annonsøren selv lager sine egne annonser, setter sine egne bud og selv kan finne ønskede målgrupper.
Et slikt format sikrer at vi annonserer mot personer som er mer interessert i våre produkter og tjenester, som igjen gir flere ønskede handlinger (konverteringer) til en lavere kostnad. Vi optimaliserer annonsene våre, basert på hvilken dag og tid på døgnet vi får mest ut av budsjettet. Ser vi ikke effekten av annonseringen vi gjør, reduserer vi budsjettet og legger disse over på andre annonseplattformer for å bruke annonsekronene våre smartere. Vi A/B-tester alltid annonser og målgrupper for å lære vårt publikum å kjenne.
Et sterkt tegn som viser denne utviklingen, er Shibsted sin nye plattform ”Premium Norge”, som nå nettopp åpner nå sine annonseplasser for dynamisk annonsering. Du kan lese mer om Premium Norge her.