Instagram analyserer hver eneste handling vi utfører fra kontoene våre. Avhengig av kvaliteten på disse handlingene kan tilliten til kontoen din, ofte kalt «Trust Score» eller «Health Score», øke eller synke.

Enkelt sagt er Trust Score basert på hvordan Instagram rangerer profilen – den er enten pålitelig eller spam-lignende. Om du blir oppfattet som sistnevnte, kan kontoen risikerer å bli «bannlyst». Å bli bannlyst («shadow banned») av Instagram innebærer at både rekkevidden og synligheten din blir skadet, da Instagram ikke prioriterer å vise innleggene dine feks til følgere, i utforskfeeden eller i hashtags du bruker. Det blir altså vanskeligere å vokse og få et godt engasjement.

Det finnes ingen spesifikk eller teknisk måte å sjekke Trust Scoren din, men om kontoen din ofte blir blokkert eller Instagram forbyr deg å utføre noen av handlingene, tolkes mest sannsynlig kontoen din som en bot.

HVA PÅVIRKER TRUST SCOREN?

Noen handlinger svekker tilliten din på Instagram. Hvis du tror kontoen din har en lav Trust Score, kan du prøve å unngå punktene nedenfor.

Falske følgere, kommentarer og likes

Når du legger ut innlegg på Instagram tester plattformen innholdet ditt. Først viser den innholdet til rundt 10% av følgerne dine, for å så analysere hvordan publikum engasjerer seg i posten. Hvis flertallet av publikummet er roboter eller irrelevante mennesker, vil de ikke engasjere seg i innholdet ditt. Dette fører til lav ER (Engagement Rate) og påvirker Trust Scoren negativt.

Botkommentarer og likes oppdages enkelt av Instagram. Det vil si at kommentarer og likes fra «falske» kontoer IKKE vil påvirke Trust Scoren din positivt, selv om Engagement Raten din ser ut til å bli bedre. Med andre ord: Ikke kjøp likes og kommentarer. Det ender bare opp med å skade kontoen din.

Spam-lignende aktivitet

Instagram kjemper mot roboter og automatisering, og det siste halvåret har kampen vært spesielt hard. Nå kan selv brukerne som IKKE bruker automatiseringsverktøy, risikerer å bli merket. Noe manuell og organisk aktivitet blir faktisk tolket som spam-lignende av Instagram. Dette gjelder spesielt for over-posting, over-liking, repeterende kommentarer, for stor variasjon i follow/unfollow, bruk av samme eller irrelevante hashtags, tagging av personer som ikke er i innlegget ditt og direkte meldinger til kontoer som ikke følger deg.

Overskridelse av handlingsgrenser

For å ikke bli oppfattet som en bot, bør du kun poste opptil to ganger om dagen. Hvis du poster oftere, kan plattformen se det som spam. For å forsikre deg om at du ikke overskrider de daglige handlingsgrensene til Instagram, bør du heller ikke like, kommentere, følge/unfollowe folk for raskt i samme tidsrom. Instagram har daglige og timelige handlingsgrenser som beregnes utifra ER, alder på konto, antall ekte følgere og andre ting. Hvis du overskrider grensene ofte kan kontoen din bli bannlyst.

Kommentarer

Gjentagende kommentarer er også en årsak til en potensielt lav Trust Score. Instagram legger merke til om du skriver den samme kommentaren under flere innlegg. Bruk forskjellige kommentarer under hvert innlegg og få dem til å høres menneskelige ut.

Hashtags

Gjentagende hashtags blir også betraktet som spam. Hvis du markedsfører innleggene dine ned hashtags, bør du bruke forskjellige sammensetninger av dem for hvert innlegg du publiserer. Ulike hashtags er dessverre ikke nok; de bør også være relevante for innholdet ditt.

Tagging

Tagging av personer som ikke er med i innlegget ditt er spam fra Instagrams perspektiv. Når du har lastet opp et innlegg, trenger du ikke å tagge enhver kjendis eller stor konto du kommer på. Nevn bare de menneskene som faktisk er i bildet eller videoen du publiserer.

DM

Å sende DM til folk som ikke følger deg virker mistenkelig og påtrengende – dette oppfattes altså som spam og Instagram straffer derfor brukerene som gjør dette med en lavere Trust Score. Spesielt om du sender den samme meldingen.

Engagement Groups

Hvis du er involvert i såkalte «Engagement Groups» eller «kommentargrupper», hvor profiler kommenterer hverandre innlegg på Instagram, bør du melde deg ut ASAP. Disse kommentargruppene kommer ikke til å gjøre noe bra for Instagram veksten din. Algoritmene er ikke dumme. De ser at de samme menneskene stadig kommenterer hverandres innlegg, i tillegg til at de oppfatter hvor trafikken kommer fra. Om kommentaren din ikke kommer naturlig gjennom nyhetsfeeden oppfattes dette som mistenkelig.

HVORDAN REPARERE TRUST SCOREN?

Instagram algoritmene er et puslespill som ofte kan virke veldig komplisert. Likevel finnes det handlinger som ikke vil skade kontoen din, men som tvert imot kan reparere påliteligheten din.

#1. Post konsekvent

Konsekvent, ikke konstant. Som tidligere nevnt vil ett eller to innlegg om dagen være nok.

# 2. Kommenter og lik innleggene til de du følger

Kommenter og lik innleggene i nyhetsfeeden din, men dropp kommentarer med kun inneholder et ord, kun er emojies eller er identiske de du har kommentert tidligere. Kommentarene skal være av kvalitet og forskjellige hver gang.

# 3. Bruk relevante hashtags

Hashtags skal gjenspeile innholdet i innlegget ditt. Selv om noen populære hashtags er dedikert til en stor begivenhet eller en nyere trend, bør du prøve å binde dem til virksomheten din eller innholdet. Ellers vil det ikke bli oppfattet som noe annet enn spam, og bruken vil være unødvendig (hvis ikke skadelig for Trust Scoren). Unngå også å bruke «forbudte» hashtags.

# 4. Følg brukere som er foreslått av Instagram

Hvis du bruker en follow/unfollow-strategi for å utvide kontoen din, kan du prøve å følge mennesker manuelt som Instagram foreslår.

# 5. Følg Facebook-vennene dine

Koble Instagram-kontoen din til Facebook og følg FB-vennene dine. Bots er ikke i stand til det.

# 6. Tagg relevante personer som er på bildet ditt

Tagg de som er med på bildet ditt, eller er relevante for innholdet. Ingen andre!

# 7. Tagg relevante merker som er på bildet og/eller er nevnt i bildeteksten

Det går fint å tagge brands, for eksempel for å vise hvor ting i bildet er fra, men ikke overlapp dem. La det være litt mellomrom mellom hver tagg.

# 8. Fjern falske følgere/ghost followers manuelt

Instagram lar brukere fjerne følgere fra følgerlisten. Generelt bør hver bruker gjøre en slik rensing med jevne mellomrom for å sikre at engasjement og Trust Score ikke blir skadet av såkalte «ghost followers». For å gjøre dette, gå til følgere -> trykk på de tre prikkene ved siden av brukeren -> fjern dem fra listen. Og ta det med ro – de vil ikke bli varslet når du har fjernet dem.

# 9. Ta kontakt med publikum

Svar på kommentarene folk legger igjen under innleggene dine, svar på andre folks historier, svar på DM-er, send talemeldinger og lag engasjerende bildetekster.

Hvis du ikke bare ønsker å reparere Trust Scoren din, men også heve den, er dette hva som kan hjelpe deg: Organisk engasjement, follows og kommentarer fra verifiserte brukere, og follows, likes eller kommentarer fra andre kontoer med høy Trust Score.

Trenger du hjelp med dine sosiale medier? Kontakt anja@storiesmedia.no

Kan vi være en bra match?